Kultur- och Skördefest i Biosfärområdet!

Den gångna helgen var det Kultur- och Skördefest i Mariestad.  Arrangörerna, föreningen Kultur & Co, hade satt ihop ett fullspäckat program med alltifrån spökvandringar och kyrktornsuppstigning till försäljning av grillade bisonburgare och ekologisk marmelad. Besökare i alla åldrar lät sig villigt lockas och fyllde snabbt gator och torg.

Dukat för skördefest!

Dukat för skördefest!

Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle satte också sitt avtryck under festhelgen. Genom ett samarbete med Hushållningssällskapet lyftes den lokala fisken från Vänern fram på många olika sätt: På Ica Oxen fanns kocken James Ebbezon på plats och lagade till vänerfisk åt alla som ville smaka . Även fiskaren Anders Agö fanns på plats och sålde vänerfisk – något som var mycket uppskattat då många ville köpa med sig lite av den fina fisken hem. För den som vandrade längs matstråket fanns även här chans att smaka på vällagad vänerfisk tillagad av Vänergymnasiets elever under ledning av Emelie Nielsen – till vardags kock på Norrqvarn. En av våra Biosfärambassadörer, Sofia Svensson, serverade även hon vänerfisk – denna gång i form av Fish & Chips på Restaurang Aqva.

Den som begav sig till Stadshuset under lördagen gavs goda möjligheter att lära mer om Vänern och om livet under ytan genom utställningen ”Fiske i Vänern” och ”Vänerns Framtidsverkstad”. Kände man sig extra modig kunde man t o m klappa en kräfta!

Biosfärambassadör Berit Bertilsson vid sin utställning "Ge dina gamla jeans ett nytt 'liv'"

Biosfärambassadör Berit Bertilsson vid sin utställning ”Ge dina gamla jeans ett nytt ’liv'”

Mariestads Kommun hade en stor utställning i Stadshuset om sitt arbete med hållbar samhällsutveckling. Flera av kommunens verksamheter fanns representerade och man hade arrangerat två tävlingar – en tipspromenad och en tävling om Ditt Bästa Återbrukstips – som lockade till både eftertanke och samtal kring hållbarhetsfrågor. Två av våra Biosfärambassadörer, Anna Karlsson och Berit Bertilsson, fanns också på plats i Stadshuset för att prata hållbar utveckling. Berit visade dessutom sin utställning ”Ge dina gamla jeans ett nytt ’liv’”. Deltog gjorde även OveRingsby och Pernilla Kristiansson från Biosfärkontoret.

Under fredagen visades filmen ”Mellan Bleke och Storm” av Anette Lykke Lundberg – en film som tagits fram med stöd av bl a Biosfärkontoret . Ca 130 personer tog chansen att se den uppskattade dokumentärfilmen om tre generationers yrkesfiskare i Vänern.

Comments are closed.