Hållbarhet i praktiken -Anders Jonsson

I vår serie ”Hållbarhet i praktiken” möter du personer som på olika sätt i sin vardag eller i sitt yrke förhåller sig till hållbarhet i sin vardag. Denna gång möter ni yrkesfiskare Anders Jonsson.

 

Anders Jonsson-01

Anders Jonsson

 ” I ett småskaligt fiske, som det i Vänern, blir vårt beroende av ett hållbart samspel mellan människa och natur extra uppenbart”

 

Anders Johnsson, yrkesfiskare på Spiken, Kållandsö

Anders är en genuin vänerfiskare som fått fisket med modersmjölken, född och uppväxt som han är på en gård ute på ön Stora Eken strax utanför Läckö slott. Anders är fiskare i 5:e generationen, så här kan man verkligen tala om tradition. Frågan är väl om någon av mina barn är intresserad och beredd att ta över när jag lägger av funderar han. Fisket är arbetsamt och krävande. Det kan ta emot att ge sig ut i regn och rusk när snålblåsten drar runt båten. Det finns stunder då man kunde önska sig ett bekvämare kontorsjobb istället, men å andra sidan är friheten i friska luften och närheten till naturen något som väger upp det mesta.

Numera är det i första hand gös och löjrom som är de stora produkterna som ger merpartern av fiskeintäkterna. Sik var tidigare en viktig inkomstkälla, som har fallit bort pga. dioxinproblem. ”Vi fiskare får ta konsekvenserna i form av inkomstbortfall för de problem som andra ställer till med genom sina utsläpp, det är inte rättvist! Det är ju inte vi fiskare som skapat de här problemen men vi får betala priset.” 

Som fiskare blir man väldigt observant på, och medveten om miljö och hållbarhetsfrågorna. Vi människor är en del av Biosfären, och måste anpassa oss till de förutsättningar det innebär säger Anders. Ska det finnas möjligheter för kommande generationer att fortsätta leva som fiskare i Vänern är vi beroende av att alla agerar ansvars och hänsynsfullt. I Vänern är fisket småskaligt och hänsynsfullt. Problemen med miljögifter visar dock att allt hänger samman, och mycket ligger utanför fiskarenas egna möjligheter att kontrollera. Hänsynsfullt fiske hjälper inte om hänsynslösa giftutsläpp förgiftar fisken! Hela samhället måste bli bättre på att tänka och handla hållbart såväl lokalt som globalt.

Själv är Anders nyfiken på utveckling och förändring. Mycket av arbetet inom fisket har via tekniken förenklats och underlättats. Det finns säkert mycket mer som går att utveckla och förbättra. Det finns kanske möjligheter att skapa nya produkter som ingen trodde var möjliga säger Anders, och refererar till en studieresa han gjorde till Schweiz. Där har man lyckats skapa en marknad för mörtfilé genom en finurlig maskin som skär av benen i fiskköttet i så små bitar så att de inte känns när man äter den.
Utan nyfikenhet och vilja att testa nytt sker ingen utveckling, och utveckling är något vi behöver inte minst inom vänerfisket slutar Anders.

Text Ove Ringsby

Comments are closed.