Unesco hyllar Test- och demonstrationsplats Mariestad

Mariestads kommun presenterade i september sin satsning ”Test- och demonstrationsplats Mariestad” under en konferens i Tyskland där förnybar energi stod i fokus.  Ulrika Lindahl, projektledare och Thomas Johansson, samhällsbyggnadschef var det som presenterade satsningen som väckte stort intresse bland  Biosfärområden från jordens alla hörn samt bland representanter från Unescos högkvarter i Paris.

 

Genom Test- och demonstrationsplats Mariestad fyller Mariestad utnämningen till Biosfärområde med ett innehåll som i sin helhet inte existerar i någon annan del av världen. Delprojekten ElectriVillage (demonstration av hållbara transportfordon, arbetsmaskiner och markbunden elväg) och HydrogenVillage (systemlösningar med sol och vätgas) gör Mariestad unikt både som modellområde och som plats.  Presentationen på konferensen fick stor uppmärksamhet och man fick fin feedback på det arbete som utförs i modellområdet. En intervju bandades med Ulrika Lindahl och kommer inom kort att finnas på www.unesco.de

Från Unescos sida vill man nu följa händelseutvecklingen i satsningen. Dessutom vill man inleda ett närmare samarbete kring frågan om hur de svenska kommunernas viktiga roll i biosfärområden skulle kunna utvecklas. Mariestads kommun har därför blivit tillfrågade att tillsammans med Unesco vara värdkommun för en kommande konferens med svenska biosfärkommuner under våren 2018 – en spännande och intressant utmaning som vi Mariestad förstås tackat ja till att anta.

 

Läs mer om MAriestads satsning här>>

 

Comments are closed.