Utbilda Miniambassadörer

miniambassadörer raback

 

Utbildningen för Miniambassadörer riktar sig till förskolebarn i 5-6 åldern. Tillsammans med våra Biosfärambassadörer har vi under en pilotfas utbildat 150 barn på förskolor i Biosfärområdet. Detta initiativ har varit mycket uppskattat och flera förskolor har anmält sitt intresse för att ha utbildningsdagar för miniambassadörer.

Att utbilda Miniambassadörer är ett sätt att skapa kunskap och medvetenhet om hållbarhetsfrågor på ett tidigt stadium. Det är också en möjlighet att låta barnen lära känna naturen i närområdet och bli medvetna biosfärinvånare.

Vi har tagit fram ett utbildningsprogram för att underlätta planering och genomförande av en Miniambassadörsutbildning. I programmet hittar du tips och idéer på olika aktiviteter och övningar. Materialet är baserat på genomförda utbildningar och kompletterat med idéer och tankar av Biosfärambassadörer och förskolepersonal. Det är ett levande dokument och vi uppdaterar här på hemsidan med goda exempel från era utbildningar.

 

Vill du genomföra en utbildning? Hör av dig till oss! 

UTBILDNINGSPROGRAM FÖR MINIAMBASSADÖRER

Programmet/handledningen hittar du här >>

 

STÖTTNING

Kontakta biosfärkontoret om du vill ha tips på kontaktpersoner eller platser att besöka. Det finns Biosfärambassadörer, föreningar och organisationer som kan vara behjälpliga vid utbildningar, ex naturskyddsföreningar, friluftsfrämjande, eller andra lokalspecifika. Vi kan hjälpa dig att hitta rätt!

 

FÖRSKOLOR SOM GENOMFÖRT UTBILDNINGEN, EXEMPEL 

Förskolan Vävaren, Mariestad –Exempel på utbildning , Miljösaga
Vinninga-Filsbäcksenhetens förskolor, Lidköping –Exempel på utbildning
Sjötorps förskola, Mariestad- Exempel på utbildning
Kullebarn, Hällekis –Exempel på utbildning

 

 

Frågor & svar om Biosfärområden hittar du här >>

Litteraturtips hittar du här >>

Konkreta övningar- Exempel på konkreta tematiska övningar hittar du bland annat på:
WWF:s hemsida och Naturskyddsföreningens skolportal

EnergiUpplev energi, exempel på övningar (F – 3)

 diplomAlla barn som blir miniambassadörer får var sitt diplom. Kontakta biosfärkontoret så skickar vi er en uppdaterad fil!

 

 

Kontakt:
Johanna Olsson
0501-39 31 95
johanna.olsson@vanerkulle.se

 

Programmet är framtaget med stöd av:

John Hedin

 

Comments are closed.