Utbilda Miniambassadörer


Utbildningen för Miniambassadörer riktar sig till förskolebarn i 5-6 åldern. Att utbilda Miniambassadörer är ett sätt att skapa kunskap och medvetenhet om hållbarhetsfrågor på ett tidigt stadium. Det är också en möjlighet att låta barnen lära känna naturen i närområdet och bli medvetna biosfärinvånare. Utbildningen avslutas med att barnen får ett diplom.

Tillsammans med våra Biosfärambassadörer har vi under en pilotfas utbildat 150 barn på förskolor i Biosfärområdet. Detta initiativ har varit mycket uppskattat och flera förskolor har därefter hakat på och utbildat fler barn. I dagsläget finns över 300 barn som fått utmärkelsen i vårt område.

Vi har tagit fram ett utbildningsprogram för att underlätta planering och genomförande av en Miniambassadörsutbildning. I programmet hittar du tips och idéer på olika aktiviteter och övningar. Materialet är baserat på genomförda utbildningar här nedan hittar du goda exempel från olika utbildningar.

Vill du genomföra en utbildning? Hör av dig till oss! Vi kan hjälpa dig om du vill ha tips på kontaktpersoner eller platser att besöka. Det finns Biosfärambassadörer, föreningar och organisationer som kan vara behjälpliga vid utbildningar, ex naturskyddsföreningar, friluftsfrämjande, eller andra lokalspecifika. Vi kan hjälpa dig att hitta rätt!

Programmet/handledningen hittar du här >>

EXEMPEL,  FÖRSKOLOR SOM GENOMFÖRT UTBILDNINGEN

Förskolan Vävaren, Mariestad –Exempel på utbildning , Miljösaga
Vinninga-Filsbäcksenhetens förskolor, Lidköping –Exempel på utbildning
Sjötorps förskola, Mariestad- Exempel på utbildning
Kullebarn, Hällekis –Exempel på utbildning

Frågor & svar om Biosfärområden hittar du här >>

Litteraturtips hittar du här >>

Konkreta övningar- Exempel på konkreta tematiska övningar hittar du bland annat på:
WWF:s hemsida och Naturskyddsföreningens skolportal

EnergiUpplev energi, exempel på övningar (F – 3)

 diplomAlla barn som blir miniambassadörer får var sitt diplom. Kontakta biosfärkontoret så skickar vi er en uppdaterad fil!

Programmet är framtaget med stöd av:

John Hedin

Comments are closed.