Våra ambassadörer

Här är några av våra ambassadörer som berättar för er om vad Biosfärområdet betyder för dem. Vill Du komma i kontakt med någon av dem, hör av dig till oss! Kanske har du redan träffat på någon av dem?

 

Lena Rundqvist

Jag heter Lena Rundqvist och driver tillsammans med min man Janne Handens Hus i Medelplana på Kinnekulle. Där har jag en öppen vävateljé som vi kombinerar med antikhandel och sommarkafé. Det textila är det jag brinner för, därför har jag förutom mitt egna hantverk också Växbos linnehanddukar och Axlings linnefrotté. Att arbeta med naturmaterial som lin och ull känns som ett steg i rätt riktning och passar utmärkt i ett biosfärsammanhang där hållbar utveckling är starka ledord. För mig betyder biosfär mycket. Det betyder uppmärksamhet, att vår bygd får en stark plats på kartan. Det betyder att vår plats på jorden är värd att vårda och utveckla på ett sätt där så många som möjligt kan ta del av allt det vackra vi har att erbjuda för en lång tid framåt. Men att det inte blir på bekostnad av natur och kultur, det ser jag som ett av de viktigaste målen vi har att sträva efter. Välkommen till Kinnekulle!

 

Amanda Hessle

”Mitt namn är Amanda Hessle. Jag är en mycket stolt Torsöbo och trebarnsmamma med rötterna i Schweiz. För drygt 10 år sedan flyttade jag till Sverige där jag funnit kärleken. Både i Schweiz och i Sverige har jag jobbat med turism i olika former. Idag driver jag Torsö språkbyrå, där jag bland annat arbetar med översättningstjänster. Att få leva och verka i en så fantastisk fin miljö betyder mycket för mig. Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle har enormt mycket att erbjuda. Själv har jag egentligen bara upplevt en bråkdel, mitt personliga mål är att lära känna mina nya hemtrakter ännu bättre. Sedan hoppas jag att genom mitt arbete kunna vara med och utveckla området och förmedla allt vackert och spännande som finns att tillgå här”.

 

Fredrik Hedman

”Som Biosfärambassadör och Biosfärinvånare känns det extra roligt att se att det stora arbete som pågått inför utnämnandet burit frukt. Inte bara i själva utmärkelsen, utan kanske ännu mer i form av nya resurser, nätverk och konkreta utvecklingsprojekt. Dessutom har det givit ökad uppmärksamhet för området. Rätt använt och med långsiktighet i det kommande arbetet tror jag att utnämnandet till Biosfärområde kommer fortsätta bidra på ett positivt sätt till den lokala utvecklingen i området och dess omgivning under lång tid framöver.

Jag tror att biosfärområden ligger i tiden. Den dubbla ambitionen att bevara och utveckla är nödvändig och detta är ju helt centralt i biosfärtänkadet. Därutöver tycker jag inte själv att det är så viktigt att exakt definiera vad ett biosfärområde är eller ska vara. Var och en kan säkert utifrån sina intressen och sin vardag hitta sätt att bidra till helheten där vi tar väl hand om vår lokala natur, samtidigt som vi bidrar till en verkligt hållbar ekonomi.

Jag arbetar som kommunal energisamordnare i Götene och Skara samt att jag på min fritid gärna ägnar mig åt diverse friluftsaktiviteter i området. Hoppas att som biosfärambassadör exempelvis kunna bidra till att utveckla vår del av Vänern till ett än mer attraktivt område för paddling, vilket det förtjänar.”

 

Linda Fröberg

”Jag heter Linda Fröberg och blev Biosfärambassadör 2007 under en period som egen turismföretagare med natur och kulturprofil.  Jag arrangerade då båtresor i Vänerns skärgård och som privat guide för svenskättlingar på besök i området under företagsnamnet GO &C.  Biosfärområdet bidrar till att ekoturismen blir naturlig och legitim. Det underlättar marknadsföringen och ger småföretagare ett gemensamt sammanhang att vårda och vara stolt över.

Idag är turismföretaget nedlagt men ambassadörsuppdraget är kvar.  Nätverket och kunskapen jag fått som biosfärambassadör har jag stor nytta av i mitt dagliga arbete på Landskapsvårdsprogrammet på Göteborgs Universitet i Mariestad. Här fortsätter jag att utveckla entreprenörskap i landskapet. ”

 

Berit Bertilsson

”Hej kollikok!

Berit Bertilsson heter jag och är en skogsmulle både privat och inom Friluftsfrämjandet. Naturen och en hållbar livsstil ligger mej varmt om hjärtat.
Jag bor i Ek strax söder om Mariestad, mitt i naturen och ”mett i värla”. Där driver jag en syateljé med inriktning på återbruk av textil, ändringssömnad samt miljömärkta textilier. Att återanvända/återvinna är en självklarhet i biosfärsammanhang där kretslopp och hållbar utveckling är en strävan.”

 

Ola Göransson

”Jag heter Ola Göransson och driver Cellma AB, ett litet konsultföretag som varje dag jobbar med utvecklings- och hållbarhetsfrågor. I mitt arbete möter jag massor av människor och träffar på många olika företag och organisationer som på olika sätt är intresserade av hållbar utveckling. Att då kunna berätta att jag bor och verkar i ett biosfärområde som kan fungera som modell för ett hållbart samhälle brukar väcka de flestas intresse. Jag tycker om att testa bra idéer och försöker ibland också göra verklighet av dem. Ett färskt exempel från besöksnäringen är det sociala företaget Hållbart Avstamp som jag varit med att starta. Jag har också under flera år jobbat för ökad biogasanvändning på olika sätt och naturligtvis kör jag själv en biogasdriven bil.

Jag tillbringar mycket tid på Kinnekulle där jag har ett gammalt fint torp. Jag är intresserad av natur och kultur och sedan länge aktiv medlem i Råbäcks mekaniska stenhuggeri. Geologi, industri och kulturhistoria kring stenhantering är områden som jag gärna skulle se utvecklas mera. Jag är också helt övertygad om att det finns många andra stora möjligheter med att vårt område utnämnts till biosfärområde. Som ambassadör hoppas jag kunna hjälpa till att locka fram dessa och bidra till att göra verklighet av åtminstone några av de idéer som kommer fram.”

 

Anna Kelemen

”Mitt namn är Anna Kelemen, frilanstolk och fritidspolitiker i Lidköpings kommun. Jag är född och uppväxt i Ungern/Debrecen nära Ungerska Pustan. Sydsverige blev mitt hem år 1986 och år 2002 fick jag för första gången se Vänern när jag flyttade till Lidköping. Det blev kärlek vid första ögonblicket, med både staden och sjön med omnejd.
Som ledamot i Lidköpings kommunfullmäktige har jag en unik möjlighet att påverka och bevaka Miljöpartiets intresse och ideologi i kommunala nivå. Vårt motto är – att tänk globalt och handla lokalt! – vi kan inte göra allt, men alla kan göra något!
Som en av de stolta biosfärambassadörerna i Vänerskärgården med Kinnekulle har jag den unika möjligheten att forma vår underbara natur med alla duktiga entreprenörer, intresseorganisationer, föreningar m.m.  Jag vill vara med att skapa ett paradis på jorden för oss alla som vill besöka och njuta av den och inte minst till den kommande generationen.
Har du åsikter eller idéer, tveka inte att höra av dig!”

 

Ada Arenander

”Jag heter Ada Arenander och bor och arbetar i Mariestad sedan 2010. Jag är arkitekt, uppvuxen i Skövde och har levt nio år i Tyskland och tretton år i Norge. Det var härligt att återvända till Skaraborg – för här är det nära till olika utflyktsmål. Det är unikt med så många olika naturtyper inom en så kort radie!
Men mycket har förändrats på de drygt tjugo år jag varit borta; många ängsmarker har nästan försvunnit – igenväxningen är tragisk; på andra håll tex Brommö vid Hovden (= populärt utflyktsmål) är marken så sliten att det inte finns någon undervegetation kvar; också jordbrukslandskapet har genomgått stora förändringar – åkrarna har blivit gigantiska, ladorna förfaller och lärkorna tystnar; Mariestad sliter med tomma lokaler i centrum – verksamheter flyttar till Skövde och butiker har svårt att överleva. Det har blivit större klyftor i samhället med ett hårdare klimat, synligt framförallt inom bostadssektorn.
Som arkitekt möter jag dagligen på frågeställningar som handlar om resurshushållning. Det kan handla om yteffektivitet i planeringen av byggnader; anpassning till tomten; integrering av solceller i fasader och tak; passivhusdesign; materialanvändning, materialval och recykling osv osv.
De kommande åren tror jag att byggandet kommer att fokusera på renovering av befintliga byggnader – där energisparåtgärder blir en stor del. Det är mycket angeläget att hitta nya funktioner för tomma lokaler –  finna nya verksamheter och skapa rum för mötesplatser. I och med stigande råvarupriser kommer återbruk- / och recykling bli ännu mer intressant. Inom arkitekturen kommer det att skapas en ”ny tidlös återanvänd minimalistisk estetik”- för vi kommer inte ha råd att slita på resurserna.”

 

Karolina Ringdahl

”Mitt namn är Karolina Ringdahl och jag arbetar som kommunekolog samt energi- och klimatrådgivare i Götene kommun. Jag tycker att det är vårt gemensamma ansvar att tänka till och leva hållbart för att kunna bevara den fina miljö som vi har till kommande generationer. För att göra det på ett bra sätt behöver man samtidigt en kontinuerlig utveckling av området. I Biosfärområdet Vänerskärgården och Kinnekulle finns det enormt många intressanta platser att besöka och jag arbetar själv på att beta av en lång lista som jag vill hinna med. Jag är en stolt biosfärambassadör och vill gärna locka hit besökare för att visa och berätta om vårt biosfärområde.”

Comments are closed.