Sedan utnämningen har den ideella föreningen, utöver grundverksamheten, varit huvudman för och genomfört ett stort antal projekt. Dessa har tillsammans omsatt runt 32 miljoner kronor (2019) och engagerat ett stort antal aktörer i områdets hållbara utveckling. Biosfärkontoret har också funnits med som projektpartner i ett antal satsningar. Insatserna har gett goda möjlighet att påverka projektens utformning och inriktning för att bidra till ett hållbart samhälle.
Nedan hittar du beskrivningar av projekten.
Här finns liv
Kommunikationsprojektet innefattande framtagande av en utställning med pedagogiska app-spel Kartspelet och Superkraftspelet, som 2018-2019 spred kunskap om FNs 17 globala mål i Agenda 2030 och konkreta hållbarhetsexempel från biosfärområdet. Under hela projektet bjöds in till samskapande där olika aktörer klev fram och arrangerade olika föreläsningar mm. Huvudfinansiärer: Skaraborgs kommunalförbund, Grevillis fond, John Hedins stiftelse Mariestad, Swedbank.
Se hela projektrapporten här. Länk till broschyr på svenska. Länk till broschyr på engelska.
Off Season Art Gardening
Det finns en egen websida för projektet som Biosfärföreningen varit projektledare för. Läs mer om det här –>> Off Season Art Gardening.
Min plats i Biosfären
Skrift om forskningsresultat från Biosfärområdet.
Förstudie – Biosfär som arena för mångfald
Förstudien syftade till att lyssna in nysvenskars behov av lots in i det svenska samhället. Aktiviteter upplevdes och kontakter togs med en stor mängd föreningar. Ett gott underlag finns för ett genomförandeprojekt. Förstudien pågick från april 2019 till januari 2020. Finanisering: Leader Nordvästra Skaraborg och EU socialfonden.
https://vanerkulle.org/forstudie-biosfar-som-arena-for-mangfald/
Utredning om att bilda ett Fiskeområde för hela Vänern
Vi arbetade för att få ett fiskeområde för hela Vänern. Ett gemensamt fiskeområde skulle gynna ett hållbar fiske i hela sjön. Tidigare har det bara funnits för Biosfärområdet.
Utbildningsinsatser mot fiskerinäringen
Ett projekt med syfte att utbilda aktörer i Biosfärområdet som har sin verksamhet kopplat till fiskerinäringen. Utbildningarna handlade om allt från kvalitetssäkring och varumärkning till utbildning inom datahantering.
Geopark
Projektet var en studie där 7 kommuner tog fram en beskrivning av de mest intressanta geologiska attraktionerna med utgångspunkt från det gemensamma temat platåbergslanskapet, samt ett underlag som beskrev hur en geopark skulle kunna utformas och fungera.
Exportmogen Destination
Projektet är de tre biosfärkommunernas, d.v.s Lidköping, Götene och Mariestads, gemensamma arbete för att utveckla Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle till en exportmogen destination. Projektet mot exportmognad var ett följdprojekt till det ekoturismprojekt som avslutades 2012.
Fiskeområdet
Under perioden 2009-2015 drev Biosfärområdet också verksamheten för Fiskeområdet. Syftet med vårt fiskeområde var att utveckla en hållbar fiskenäring i Vänern.
Miljöväg för Häst
Projektet avsåg att skapa markerade ridleder i Biosfärområdet. Till lederna skapades informationsmaterial med beskrivningar och kontaktuppgifter för att attrahera hästturism i området.
Utveckling av möjligheter till övernattning för paddlare i Kållands och Ekens skärgårdar
Vi såg att Kållands skärgård hade goda förutsättningar för ökad paddlingsturism. I projektet eftersöktes lämplig lokalisering för enklare övernattningsplatser och möjligheter till utvecklad paddlingsturism fastställdes.
Europeiska Landskapskonventionen
Biosfärområdet har uppdrag att testa vägar för tillämpning av Europeiska landskapskonventionen. Syftet med projektet var att testa, utvärdera och sprida ett arbetssätt för helhetssyn på landskapets utveckling med medskapande från allmänheten i fokus.
Samverkan kring gemensamma Vänerfrågor
Projektet lyfte aktuella frågor för Vänern så som till exempel möjligheterna med Fiskeområde och Samförvaltning.
Bioblitz
2013 firades Biosfärdagen med en Bioblitz vid Naturum Vänerskärgården. En familjeaktivitet med artinventeringar, fågelholksbygge och mycket annat.
Awareness for landscape -inspiring civic responsibility
Ett utbyte om landskap. Ett samarbete mellan tre olika organisationer i olika länder för att lära av varandra hur man arbetar med landskap.
Workshop om Biosphere Economy -SOCAP Deep Local
Projektet hade fokus på hur riskkapital och investeringar i biosfärområdet kan utgöra en potential för socialt entreprenörskap, med fokus på fiskerinäringen.
Förstudie kring socialt entreprenörskap
En förstudie om vad socialt entreprenörskap/biosfärentreprenörskap är, samt en kartläggning av biosfärs- entreprenörskap i Biosfärområdet.
Hästturism i skaraborg
En utredning om att lokalisera befintlig och blivande hästturism, boendeanläggningar, restauranger och andra kringarrangemang som kan bli säljbara paket, samt att genom samverkan och nätverksskapande öka erfarenhetsutbytet, förbättra möjligheterna att komplettera varandra och stärka marknadsanpassningen.
Paddlingsinventering
En inventering av möjligheter att utveckla och förbättra förutsättningarna för paddling inom Biosfärområdet.
EuroMAB 2011
EuroMAB är ett nätverk för Biosfärområden i Europa och Nordamerika. Vartannat år hålls en konferens för nätverket. I juli 2011 ansvarade Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle för konferensen som hölls i Lundsbrunn. Tema var ”Sharing Sustainable Futures”, närmare 200 delegater från olika områden deltog.
Ekoturistdestination
Ett flerårigt projekt med syfte att utveckla biosfärområdet till en hållbar destination.
Regionala Landskapsstrategier
Projektet drevs av Länstyrelsen men biosfärområdet var pilotområdet. Man fördjupade sig inom bland annat hållbart resande vilket ligger till grund för utvecklingen av projekt Ekoturistdestination.
Projekt finansierade med medel från Europeiska Fiskerifonden:
Här beskrivs avslutade projekt som Biosfärområdet möjliggjort genom finansiering av Fiskeområdet, Europeiska fiskerifonden. Du kan läsa mer om vem som är projektägare och medfinansiärer för respektive projekt.
Löjromsevent
Projektet ska knyta samman olika aktörer från, fiskenäringen, restauranger, boende för att skapa löjromsevent i samband med premiären av löjromsfisket.
Projektägare: Destinationsbolaget Läckö-Kinnekulle
Isbod och kylförvaring i Spiken
Projektet syftar till att förbättra en gemensamhetsanläggning i Spiken för yrkesfiskare. Boden ska möjliggöra kylförvaring och isbod.
Projektägare: Spikens fiskehamnsförening
Kunsskapsspridning om fisk från Vänern
Projektet skapar olika aktiviteter för skolor och allmänhet under 2013-2015 för att sprida kunskap om Vänern, fisk och de projekt som genomförts i Biosfärområdet/Fiskeområdet.
Projektägare: Hushållningssällskapet
MSC-certifiering av fisk från Vänern -Förstudie
Projektet ska titta närmare på vilka möjligheter det finns för att kunna MSC-certifiera vissa arter i Vänern.
Projektägare: Svenska Insjöfiskarena AB
Kvalitetssäkring av löjrom från Vänern
Projektet arbetar för att få en jämnare kvallitet av vänerlöjromen och ta fram kriterier för att kvalitetssäkra den. Projektet genomförs med yrkesfiskarna i vårt område.
Projektägare: Hushållningssällskapet
Kunskaps- och nätverksutveckling Vänerfisk
Projektets syfte var att långsiktigt öka kompetensen inom restaurangnäringen när det gäller handhavande och förädling av fisk från Vänern. Man ville också stimulera och inspirera allmänheten att välja vänerfisk vid restaurangbesök och/eller som råvara i det egna köket.
Projektägare: Vänergymnasiet i Mariestad.
Hållbar Utveckling i Gymnasieskolan
Projektets syfte var att lärare och elever ska lära sig att välja bästa tänkbara råvara för sin verksamhet vilket innebär kunskaper bl.a om vad närproducerat och rödlistning av fisk innebär. När dessa studenter sedan skall ut i de olika verksamheterna kommer de ha ett stort inflytande på vilka attityder man kan komma att få på dessa arbetsplatser. Projektägare: Lidköpings kommun, De la Gardiegymnasiet
Projekt Siklöja -Förstudie
En förstudie där man tittade närmare på avsättningsmöjligheter av siklöjan då endast rommen används. Möjligheterna som undersöktes var kräftagn, fiskolja och mat med mervärde. Man ville och skapade en gemensam plattform där man kan samlas kring frågor för att vidareutveckla vänerfisket, föreningen Vänerprodukter.
Projektägare: Food and Health concept center
Projekt Siklöja -Livsmedel
Projektet är en fortsättning på ovan nämnda förstudie. Här tittade man närmare på framtagande av siklöjebiffar, utvecklade recept och hanteringsmöjligheter.
Projektägare: Food and health concept center tillsammans med föreningen Vänerprodukter
Fisket och fiskaren vid Vänern
Projektets skapade en vandringsutställning och en skrift baserat på dokumentation av utvecklingen i fyra fiskelägen inom Biosfärsområdet. Vandringsutställningen går att boka in för den som är intresserad.
Projektägare: Vänermuseet i Lidköping
Vänerfisk på Tallriken
Projektets har handlat om att inspirera och ge konkreta förslag på hur man kan använda fisk från Vänern i offentliga kök samt sprida kunskap om Vänerfisk. Projektet genomfördes på Skolan Källby gård i Götene och har engagerat personal, elever och deras föräldrar.
Projektägare: Hushållningssällskapet
Förstudie Kunskapsspridning
Projektet tog fram en sammanställning av aktiviteter för att sprida kunskap i vårt område om de beviljade projekten i Biosfärområdet/Fiskeområdet. Det resulterade i ett nytt projekt som bedrivs fram till 2015.