AKTIVITETER

Naturstig med Superkraftspel vid Läckö slott

Testa dina superkrafter och lär dig mer om ekosystemtjänster och biologisk mångfald utmed naturstigen vid naturum Vänerskärgården och Läckö slott. Ladda ner gratis-appen *Här finns liv och läs av djursymboler med din mobil eller läsplatta. Starten är nära växthuset. Naturstigen är 1,4 km och är tillgänglighetsanpassad. Mer information finns på naturums hemsida.

2020

21 januari -25 mars Vadsbo museum, Stallet, Mariestad. *Här finns liv – Kartspelet. Samtidigt visas en Biosfärutmaningsutställning på samma plats. Lokalen är tillgänglighetsanpassad. Öppettider: https://mariestad.se/Mariestads-kommun/Kultur–fritid/Vadsbo-museum.html

27 april – 14 maj Tunaholmskolan, Mariestad. *Här finns liv – Kartspelet.

(Vi reserverar oss för eventuella ändringingar)

2019

Genomförda aktiviteter

20 november Agenda 2030 i väst. Skövde, Gothia Science Park. Konferens med deltagare från en mängd kommuner och organisationer i Västsverige.

18 november Mariestads teater, föreläsning “Bra är det nya bäst” med Olof Röhlander.

24 oktober Mariestad, Vadsbogymnasiet *Här finns liv – vandringsutställningen. Biosfär medverkar på skolan i samband med FN-dagen.

19 september Skövde, Högskolan i Skövde, Gothia Science Park Portalen AGENDA 2030-konferens för alla kommuner i Skaraborg ,*Här finns liv -Vandringsutställning

28 maj – 18 september Mariestad, Stadshuset *Här finns liv-Vandringsutställning

September Lidköping, De la Gardiegymnasiet. Den fasta versionen av *Här finns liv och Kartspelet är nu uppsatt i ett av skolans klassrum. Önskar ni besöka Kartspelet så kontakta skolan innan.

6 – 24 maj Töreboda, Guldgruvan, *Här finns liv -Vandringsutställning

4-5 maj Österplana kyrka, *Här finns liv- Vandringsutställning i samband med Vårrundan på Kinnekulle

24 april Lidköping Röda Kvarn, kl.18
Föreläsning med Heidi Andersson, Armbryterskan från Ensamheten samt årsmöte för biosfärområdet.

“Planetskötare i världsklass”. Med målsättningen att vara fossilfri år 2025 och med en passion att väcka engagemang för hållbarhet kommer Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten till oss. Lyssna till hur hon lever enligt sina värderingar. Föreläsare: Heidi Andersson, armbryterska, elvafaldig världsmästare, skogsbrukare och armbrytarkonsult. TV: Storuman forever. Föreläsningen är öppen för allmänheten. Fritt inträde.

30 mars Mariestad, Knallenhuset Sollördagen ,*Här finns liv -Vandringsutställning

Spela Kartspelet, lär om Agenda2030 och ta del av goa exempel i biosfärområdet. Träffa också hållbarhetsföretag på Nya torget; bland andra Kinnekullefrö med odlad mångfald och ekologiska fröer. Möt också Hjelmsäters egendom vars biokol tillverkas av spillprodukter och bidrar till en bättre miljö. Biokolet har biosfärområdets nya logotyp som visar att produkten är tillverkad i ett av världens modellområden för hållbar utveckling! Båda företagen har helhetskoncept med solceller och elfordon.

7– 28 mars Götene, Centrumhuset,*Här finns liv -Vandringsutställning

Här kan du på ett roligt sätt hitta frågor och svar med mobilen när du spelar Sveriges kanske största och mest aktuella hållbarhetsspel. Spelet lyfter och levandegör det engagerade arbete som pågår runtom i biosfärområdet för att stärka en hållbar samhällsutveckling.

19 mars Lidköping, Campus Sydvästra Skaraborg, *Här finns liv Föredrag och utbildningsdag om biosfärområdet och kommunikation. Samverkan med Dotter & Döse och Blom Communication

5 mars 2019 Lidköping, Rotary,*Här finns liv Föredrag om biosfärområdet

Läckö Fram till början av mars 2019 finns utställningen *Här finns liv på naturum Vänerskärgården

Här kan du på ett roligt sätt hitta frågor och svar med mobilen när du spelar Sveriges kanske största och mest aktuella hållbarhetsspel. Spelet lyfter och levandegör det engagerade arbete som pågår runtom i biosfärområdet för att stärka en hållbar samhällsutveckling.
Vi rekommenderar vi att ni ringer till naturums reception för att säkerställa att utställningslokalen är tillgänglig/ledig/öppen för allmänheten och inte bokad för konferens. Info om bokning och öppettider hittar du på naturums hemsida http://naturum.lackoslott.se/

Läckö slott, Biosfärens mönster 2018

Utställningen av Beijerinstitutet & Svenskt tenn visas upp inne i Läckö slott.  Utställningen är en tolkning av forskningen för en hållbar utveckling som sker på Stockholm Resilience center.
För öppettider se Läckö slotts hemsida.

Läckö 6 december kl 18:30 2018 naturum Vänerskärgården samt 7 mars 18.30 2019 i Centrumhuset, Götene
Moder jord-för god att kolsyra, med Staffan Lindberg

Med humor, sång och musik tar sig musikern, föreläsaren, författaren och koldioxidbantaren Staffan Lindberg an vår tids ödesfråga: klimatet. Vinnaren av Povel Ramels Karamelodiktpris levererar den senaste vetenskapen om klimatfrågan och våra konsumtionsmönster på ett underfundigt, engagerande och inspirerande sätt.

Läckö 8 november kl 18:30 2018 naturum Vänerskärgården
Våra globala mål för en hållbar utveckling, med Sofia Svarfvar

Alla FN:s medlemsstater har enats om en vision och ett ramverk för hållbar utveckling till år 2030, Agenda 2030 med de Globala målen för hållbar utveckling. Det är en ambitiös agenda som utmanar, skapar hopp och där alla kan vara med och bidra. Vad gör Sverige och vad kan Lidköping göra? Hur påverkar Sverige och Lidköping globalt? Vad krävs för att vi ska nå de Globala målen till 2030? Välkommen till naturum på ett engagerande och inspirerande föredrag om hur vi som samhälle ska lösa våra stora världsproblem.

Sofia Svarfvar är internationell miljöekonom och har sedan starten följt Sveriges globala arbete med de Globala målen. Hon har mer än tio års erfarenhet av internationellt utvecklingssamarbete.

Föredraget har fri entré.  Soppa kaffe och kaka efter föredraget kostar 100 kr/person. Vill du äta soppa behöver du anmäla dig till naturum.

Mariestad 7-8 november 2018
Inspireras av Sveriges mest hållbara butikskedja 2017

Hållbarhetschef på Filippa K, Elin Larsson, kommer till oss och berättar om butikskedjans resa som förra året resulterade i priset som Sveriges mest hållbara butikskedja 2017.  Som strategi för att lyckas har Filippa K valt att satsa på cirkulär ekonomi och påbörjat en omställning till en cirkulär affärsmodell – men är det ens möjligt? Vad är lärdomarna så här långt? Vad har gått bra och vad har gått mindre bra?

7/11 kl.14-15 Tunaholmskolan, Mariestad. Samarbete mellan Vadsbogymnasiet och biosfär där även Västerhöjd är inbjudna.
7/11 kl.19-20 (mingel från 18:30) Trädgårdens skola, Mariestad. Samarbete mellan Tillväxt Mariestad och biosfär.
8/11 kl. 8-9:30 Röda kvarn, Torggatan 8, Lidköping. Samarbete mellan Campus Lidköping och biosfär.

Mer information hittar du här >>

Tisdag- Torsdag 30 oktober-1 november 2018 naturum Vänerskärgården
Guidade familjevandringar med superkraftspel vid Läckö slott

Vad gör djuren på vintern i vårt biosfärområde? Lär dig mer om det och passa på att se vilket djur du är mest lik genom att spela det roliga Superkraftspelet med din mobil eller läsplatta. Promenaden varar i ca 45 min och är 1 km lång. Stigen är anpassad för barnvagn och rullstol.
Ladda gärna ner gratisappen *Här finns liv på din mobil eller läsplatta innan vandringen. För mer info kontakta naturum.

Torsdag och fredag 4 – 5 oktober 2018
Kulturarvsseminarium Skövde, Portalen i Gothia Science Park 
Seminarium kring kulturarv och spelteknologi på Högskolan i Skövde. Vad kan vi lära från berättandet som sker i datorspelandet? Hur utvecklar vi ett kreativt och innovativt berättande om kulturarvet som utnyttjar de digitala möjligheterna på ett attraktivt sätt? Detta och många fler frågor kommer att beröras under seminariet, som även innehåller föreläsningar om och presentationer av exempel på spel, digitala hjälpmedel och berättarformer inom kulturarvssektorn. *Här finns liv-projektet presenteras av projektledare Sofia Guldbrand under fredagen.
Till detta evenemang krävs föranmälan. Läs mer om eventet här>>

13 september kl 18:30 2018 naturum Vänerskärgården
Svamparnas mångfald och roll i naturen med Mikael Jeppson 

Mikael Jeppson är sedan många år engagerad i Sveriges Mykologiska Förening och är chefredaktör för Svensk Mykologisk Tidskrift. Han sitter även i ArtDatabankens expertkommitte för svampar som har som uppdrag att utforma rödlistor över hotade svampar. Hans huvudintresse är taxonomi hos jordstjärnor, röksvampar och tryfflar. När han nu i svamptider gästar naturum kommer han visa på den fantastiska mångfald som finns i svamparnas rike och vilken avgörande roll de spelar i våra ekosystem.

Föredraget har fri entré.  Soppa kaffe och kaka efter föredraget kostar 100 kr/person. Vill du äta soppa behöver du anmäla dig till naturum.

4 juli 2018 Almedalen 

Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle är del i ett seminarie som anordnas av Högskolan i Skövde i Almedalen. Projektledaren för *Här finns liv, Sofia Guldbrand,  deltar i ett panelsamtal där vi vänder och vrider på frågor om hur digitalisering kan bidra till ökad kunskap om natur- och kulturarv. Kom gärna till oss och passa på att testa Superkraftspelet som finns att spela i anslutning till seminariet.

24 april 2018
Årsmöte för Biosfärområdet, Vänergymnasiet, Mariestad

Årsmötet inleds med föreläsning av vår Biosfärstipendiat 2017, Jan Bertilsson. Handlingar till årsmötet kommer att finnas att ladda ner på hemsidan.

18 april 2018
Hållbara transporter, Alternativa drivmedel och hållbar utveckling inom transport sektorn.

Mässa/arbetsdag på Vänergymnasiet i Mariestad, Hantverksgatan 7, med fokus på transportsektorn. Föreläsningar visningar och möjlighet till provkörning av fordon ges.
kl 12-15 för gymnasieelever. kl. 18:00-20:30 för allmänhet. Läs mer på Vänergymnasiets hemsida.

15 mars 2018
Inspirationstillfälle för pedagoger i Biosfärområdet, naturum Vänerskärgården

Biosfärområdet och Vänermuseet bjuder in till en eftermiddag med en tankeväckande föreläsning med forskaren Therese Lindahl, om hur barns kontakt med naturen påverkar deras känslor, kunskap och ageranden. Du får också tillfälle att testa Sveriges kanske största frågespel i nya Biosfärutställningen *Här finns liv om hållbar utveckling på naturum Vänerskärgården.
Anmälan krävs. Mer info >>

15 mars 2018
Föreläsning “Naturen och dess påverkan på din mentala hälsa”, naturum Vänerskärgården

med forskare Therese Lindahl från Beijerinstitutet. Therese är ekonom och forskare på Beijerinstitutet. Hennes forskning riktar sig mot att bättre förstå det mänskliga beteendet i socio-ekologiska system.
Fri entré men anmälan krävs, mer info på http://naturum.lackoslott.se/

Scroll to top