Föreläsningen med Smiling möttes av en engagerad publik

Föreläsningen med Smiling möttes av en engagerad publik på Röda kvarn i Lidköping 3/10

Smart Hållbarhet! är Biosfärområdets föreläsningsserie i Lidköping- Götene och Mariestads kommunområden om lokala lösningar på globala utmaningar.

Denna gång var det schyssta produkter som stod i fokus. Föreläsningen hölls av Linnéa och Joakim Söderling från företaget Smiling. Innan föreläsningen bjöds deltagarna på provsmakning av Smilings fairtrade-produkter. Man fick också dricka den sjysta musten som ICA Hjertbergs och musteriet Bramleys tillverkar av frukt och bär som blivit kantstött eller har kort bäst föredatum.

Provsmakning av schyssta produkter- Smilings cashewötter och den sjysta musten från ICA Hjertberg.

 

Joakim och Linnéa Söderling från företaget Smiling höll en inspirerande föreläsning på Röda Kvarn i Lidköping om hur deras företagsidé har gått från ord till handling.

 

Det var en inspirerande och tankeväckande föreläsning som Linnéa och Joakim bjöd på under tisdagseftermiddagen. Publiken var ett tjugotal och hade många frågor till föreläsarna. I samband med föreläsningen lyftes också det lokala företaget ICA Hjertbergs insatser för hållbar utveckling fram, då de vid flertalet tillfällen visar engagemang inom området.

Syskonen Söderling berättade på personligt sätt resan från idé till faktiskt företag. Om slumpen, personlig drivkraft och värdet av goda kontakter. Smiling har vunnit flera priser för sin affärsidé som handlar om att skapa rättvisa villkor för bönderna i Gambia som odlar produkterna som säljs under Smilings varumärke. Visste du till exempel att det är ett svårt hantverk att skörda caschewnötter, utan att skada sina händer? Smiling säkerställer att bönderna jobbar under säkra förhållanden. Rättvisemärkt och eko är viktigt för företaget, som nu har utökat sitt sortiment från cashewnötter till att även sälja rättvisemärkta drycker.

Ett som är säkert, efter den här föreläsningen kommer nog de flesta att tänka ett extra varv innan man väljer vilka nötter man ska köpa. Och vi kan också konstatera att det finns mycket vinning som kan göras inom ekologisk och social hållbarhet – samtidigt som det kan också kan ge ekonomisk hållbarhet – dvs en ordentlig vinst för företag.

 

Föredraget genomfördes i samarbete med Biosfärområdet och ICA Hjertberg med stöd av NBV. Föreläsningen ingår i en föreläsningsserie, Smart Hållbarhet!, där olika teman lyfts för att visa på lösningar på globala utmaningar.

 

Scroll to top